Ένας Συνεταιρισμός σε Crowdfunding…Γιατί Όχι;

Οι καμπάνιες crowdfunding ήταν μέχρι τώρα γνωστές κυρίως στο χώρο των startups με έδρα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη ή ακόμα και η Αθήνα. Τώρα όμως έγινε το επόμενο βήμα: σε καμπάνια crowdfunding λοιπόν και οι παραγωγοί της στέβιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας!

Η Stevia Hellas και η συνδεδεμένη μαζί τους πλατφόρμα mermix.gr ενεργοποιήσαν μια καμπάνια crowdfunding ζητώντας από το επενδυτικό κοινό να στηρίξει τον Ελληνικό Συνεταιρισμό προκειμένου να εκσυγχρονίσει την παραγωγή του, συγκεντρώνοντας χρήματα για την απόκτηση μιας νέας μηχανής συγκομιδής των φύλλων στέβιας, όπως επίσης και για ένα μηχανισμό καταγραφής και παρακολούθησης των ενεργειών στο χωράφι μέσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα mermix.

Στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων από την καμπάνια crowdfunding “KATANA” της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχει ο συνεταιρισμός και οι παραγωγοί του, με τα οποία θα καταφέρουν να βάλουν σε εφαρμογή πρακτικές για βέλτιστη και ποιοτική παραγωγή.

Η μηχανή, ως ο βασικός στόχος αγοράς της εν λόγω καμπάνιας, θα μοιραστεί δημοκρατικά σε όλους τους παραγωγούς μέσω της πλατφόρμας mermix.gr, η οποία θα αναλάβει, χωρίς χρέωση, τον προγραμματισμό της μηχανής ώστε να τη χρησιμοποιήσουν όλοι οι συνεταιριστές. Με τη μηχανή αλλά και την παρακολούθηση της καλλιέργειας, ο Συνεταιρισμός θα καταφέρει να βελτιστοποιήσει την παραγωγή του, να μειώσει τα κόστη του και να αυξήσει την ποιότητα της παραγωγής του, κάνοντας τα προϊόντα του ακόμη πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

Ιστορία και Στρατηγικό Πλάνο

Ο Συνεταιρισμός Στέβιας, ιδρύθηκε το 2011, έχει διαγράψει σημαντική πορεία στην αγροτική παραγωγή της χώρας αλλά και στη βιομηχανία, όντας ο μοναδικός παραγωγός Ευρωπαϊκής στέβιας. Χωρίς δάνεια ή χρηματοδότηση και ήδη χρηματοδοτούμενος από τα μέλη του (crowdsourced), έχει καταφέρει να είναι μια υγιής επιχείρηση εν μέσω κρίσης, θέλοντας τώρα να κάνει το επόμενο σημαντικό βήμα της.

Ο Συνεταιρισμός έχει θέσει μια σειρά στρατηγικών στόχων, μεταξύ των οποίων είναι η στέβια του να παραχθεί κάτω από ιδανικές συνθήκες, με τις πιο σύγχρονες γεωργικές πρακτικές, με σεβασμό στο περιβάλλον, με την επίτευξη άριστης ποιότητας και γεύσης, και συνεισφέροντας παράλληλα στην αειφόρο γεωργική παραγωγή. Κατά συνέπεια, η ευόδωση αυτής της καινοτόμας προσπάθειας του crowdfunding θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην επιτάχυνση εκτέλεσης του στρατηγική πλάνου της επιχείρησης. Πιθανότατα, μάλιστα, να αποτελέσει και τη θρυαλλίδα για την εκκίνηση μιας σειράς παρόμοιων προσπαθειών από άλλα συνεταιριστικά σχήματα σε όλη τη χώρα και για το λόγο αυτό είναι μια εξέλιξη που πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Ένα σημαντικό, λοιπόν, και συνάμα πρωτοποριακό στοίχημα, τέθηκε από το Συνεταιρισμό Stevia Hellas κάνοντας ένα βήμα “αποκέντρωσης” στη διαδικασία του crowdfunding. Ας παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή πως θα εξελιχθεί και ας ευχηθούμε καλή τύχη σε αυτή την επιχείρηση της Περιφέρειάς μας στο νέο αυτό “δρόμο” που επιχείρησε να ανοίξει!

Facebook
Twitter
LinkedIn