Εμφάνιση στον χάρτη

Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) Τομέα Ψυχικής Υγείας Νομού Φωκίδας

Εργαστήρι Παραγωγής Σαπουνιού του Κοι.Σ.Π.Ε. Νομού Φωκίδας

Ο χώρος και οι απασχολούμενοι
Το εργαστήρι παραγωγής σαπουνιού του Κοι.Σ.Π.Ε. Νομού Φωκίδας, βρίσκεται στην θέση Λαρνάκι του Δ. Ιτέας σε χώρο 180 τ.μ. που μας παραχώρησε ο Δήμος, για τις ανάγκες της παρασκευής σαπουνιού. Το εργαστήρι αποτελεί μία από τις τρείς δράσεις που έχει αναπτύξει ο Κοι.Σ.Π.Ε., με σκοπό την όσο το δυνατόν ήπια ένταξη ατόμων με ψυχικά νοσήματα στην εργασιακή απασχόληση και κοινωνική αποκατάσταση. Το εργαστήρι σήμερα απασχολεί τρία μέλη, ενώ και στις άλλες δύο δράσεις του Συνεταιρισμού (κατάστημα βιολογικών προϊόντων και τουριστικό γραφείο εναλλακτικού τουρισμού, στην Άμφισσα) εκπαιδεύονται και απασχολούνται λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Το εργαστήρι σαπουνιού σε αυτή την φάση μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή εξακοσίων (600) περίπου σαπουνιών των 100 γρ. την εβδομάδα. Στόχος μας είναι μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα να εμπλουτίσουμε με νέα προϊόντα το εργαστήρι μας, όπως είναι το σαπούνι σε υγρή μορφή, το σαπούνι σε σκόνη κ.α.

Λίγα λόγια για την παραγωγή
Το εργαστήρι ξεκίνησε την παραγωγή του τον Ιούνιο του 2014, με βιολογικό ελαιόλαδο αποκλειστικά από παραγωγούς και ελαιοτριβεία της ευρύτερης περιοχής μας. Ως μέσω σαπωνοποίησης (ζύμωσης) όλων των ελαίων χρησιμοποιείται η καυστική σόδα. Στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας προσθέτουμε αιθέρια έλαια, όπως είναι η κανέλλα, η λεβάντα, η μέντα, το γιασεμί και το τριαντάφυλλο. Υπάρχει όμως και σαπούνι χωρίς αιθέριο έλαιο. Το αιθέριο εκτός από το άρωμα, δίνει στο τελικό προϊόν και τις ανάλογες ιδιότητες από το αντίστοιχο φυτό. Το τελικό μείγμα τοποθετείται σε χώρο ωρίμανσης, με σταθερή θερμοκρασία για περίπου δύο μήνες. Μετά την ωρίμανση συσκευάζεται και είναι πλέον έτοιμο προς διάθεση στην αγορά. Όλη η διαδικασία παραγωγής μέχρι το τελικό προϊόν γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή, κάτω από συνθήκες απόλυτης υγιεινής, με την ενεργή συμμετοχή των ανθρώπων μας.

Το σαπούνι μας φέρει την ονομασία “Αγνός Σάπων Ελαίο Δελφών”.