Εμφάνιση στον χάρτη

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΒΡΥΝΙΩΤΗΣ

Επισκέψιμη Μονάδα

Vriniotis Winery Επαρ.Οδ. Αιδηψού - Λιχάδας, Γιάλτρα 343 00

Είδος Επιχείρησης

Οινοποιείο

Κύριο Προϊόν

Εμφιαλωμένοι Οίνοι

Υπεύθυνος Επισκέψιμων Εγκαταστάσεων

Κωνσταντίνος Βρυνιώτης

Η οικογενειακή οινοποιία Βρυνιώτη βρίσκεται στο μικρό χωριό Γιάλτρα της βόρειας Εύβοιας, 14 χιλιόμετρα από την Αιδηψό. Το οινοποιείο λειτουργεί συνεχώς και είναι επισκέψιμο όλες τις ημέρες του έτους, διαθέτοντας αίθουσα γευσιγνωσίας για την δοκιμή των κρασιών από τους επισκέπτες.

Η δεσπόζουσα θέση του οινοποιείου προσφέρει πανοραμική θέα, καθώς από όλους τους χώρους του μπορεί κανείς να αγναντεύσει τον αμπελώνα, τον βόρειο Ευβοικό, την πολίχνη της Αιδηψού και τον δίαυλο των Ωρεών που οδηγεί στο Αιγαίο.

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας των 100 στρεμμάτων απλώνεται στα Γιάλτρα Αιδηψού και στους πρόποδες του όρους Τελέθριο σε υψόμετρο 200 έως 450 μέτρων. Στις πλαγιές τους καλλιεργούνται οι ερυθρές ελληνικές ποικιλίες του Βραδυανού, παλαιά ποικιλία της βόρειας Εύβοιας που αναβίωσαν με φροντίδα οι άνθρωποι του οινοποιείου Βρυνιώτη, της επίσης ευβοιώτικης Μαυροκουντούρας και της κοσμοπολίτικης Syrah, πλάι στις λευκές ελληνικές ποικιλίες του Ασύρτικου, της Μαλαγουζιάς, του Αηδανιού και της Μονεμβασιάς.

Η ευρύτερη περιοχή της βόρειας Εύβοιας είναι γνωστή για τις ιαματικές πηγές της, το ανενεργό ηφαίστειο της Λιχάδας, τα Λιχαδονήσια της και τα ποιοτικά κρασιά της, και την οποία εν παρόδω αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα ως «πολυστάφυλον θ’Ιστιαίαν» (Ομήρου Ιλιάδα, Ραψωδία Β 537)