Κελυφωτό Φιστίκι: Ο Άξιος «Πρεσβευτής» της Στερεάς Ελλάδας

Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η εμβληματική υπερτροφή της Στερεάς Ελλάδας… Ο λόγος φυσικά για το κελυφωτό φιστίκι! Μια συμπυκνωμένη δυναμωτική, ενεργειακή και συνάμα γευστική μπουκιά με κύρια περιοχή καλλιέργειας τη Φθιώτιδα.

Η ηλιόλουστη και εύφορη κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού είναι ιδανική τοποθεσία για την καλλιέργεια των φιστικιών. Το ιδανικό terroir, δηλαδή, μικροκλίμα, σύσταση εδάφους και άνθρωπος, δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη της παγκοσμίου φήμης ελληνικής φιστικιάς.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του Κελυφωτού Φιστικιού Φθιώτιδας ανακηρύσσοντας το προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης. Έτσι από την περιοχή της Μάκρης μέχρι την ευρύτερη περιοχή Μώλου Θερμοπυλών η καλλιέργεια της φιστικιάς καλά κρατεί… Η καλλιέργειά είναι απαιτητική, η φροντίδα αρχίζει από την ανθοφορία της μιας χρονιάς και ολοκληρώνεται στην ανθοφορία της άλλης.

Οι περισσότεροι καλλιεργητές φιστικιάς ανήκουν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και φροντίζουν να εκσυγχρονίζουν συνεχώς τις μεθόδους καλλιέργειας και μεταποίησης του προϊόντος αναπτύσσοντας τεχνογνωσία μέχρι την τελική επίγευση του προϊόντος.

Η διατροφική αξία του κελυφωτού φιστικιού είναι πολύ υψηλή σε πρωτείνες φυτικής προέλευσης, θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνη D. Βραβευμένος καλλιεργητής τονίζει μάλιστα ότι οι προσπάθειες όλων επικεντρώνονται σε ολιστική προσέγγιση από την καλλιέργεια μέχρι τη μεταποίηση, ώστε να μπορούν να προσφέρουν στον καταναλωτή ένα αυθεντικά υγιεινό ξηρό καρπό.

Οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές που δεν επιβαρύνουν ούτε το κελυφωτό φιστίκι, ούτε φυσικά το περιβάλλον. Η καλλιέργεια άλλωστε, πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη ισορροπία με το οικοσύστημα ώστε να προστατεύεται η βιοποικιλότητα.

Ξεκινώντας από το χωράφι μέχρι και το ράφι γίνεται λεπτομερής έλεγχος του προϊόντος, προς αποφυγή επιμόλυνσης της παραγωγής από αφλατοξίνες, προσφέροντας στον καταναλωτή ένα αποκλειστικά φυσικό και 100% ασφαλές προϊόν.

Το «Μυστικό» της Αποξήρανσης

Στη διαδικασία της αποξήρανσης η χρήση χαμηλής θερμοκρασία μέχρι και τους 50ο C βοηθά το κελυφωτό φιστίκι να διατηρήσει την υψηλή διατροφή του αξία. Έτσι τα κελυφωτά φιστίκια δεν ψήνονται μέχρι τη καρδιά τους και αυτό αποτελεί μια καινοτομία στην αγορά των ξηρών καρπών καθώς η μέχρι σήμερα διεθνής πρακτική είναι να ψήνονται ή να καβουρντίζονται.

Μετά το μαρινάρισμα εφαρμόζεται μια ιδιαίτερη τεχνική αποξήρανσης με θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 50°C. Έτσι το κελυφωτό φιστίκι διατηρεί ανέπαφα όλα τα θρεπτικά του συστατικά και γίνεται ένα πραγματικά υγιεινό σνακ.

Σημασία έχει η εγγύηση της μέγιστης ασφάλειας, υγιεινής και ποιότητας του κελυφωτού φιστικιού σε όλα τα στάδια. Ο έλεγχος της παραγωγής γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα παρά το υψηλό κόστος αναλύσεων.

Ο «πήχης» των προδιαγραφών παραγωγής για το Κελυφωτό Φιστίκι Φθιώτιδας ΠΟΠ έχει τεθεί πολύ ψηλά, καθώς το τελικό προϊόν είναι τραγανό ακόμα και ανάλατο. Οι παραγωγοί μάλιστα τονίζουν με έμφαση ότι τα κελυφωτά φιστίκια πρέπει να διατηρούν τη φρεσκάδα τους, σαν να τα έκοψες μόλις από το δένδρο. Γι’ αυτό και η ειδική ήπια διαδικασία αποξήρανσης που ακολουθείται κάνει το φιστίκι φυσικά τραγανό, με συμπυκνωμένη γλυκιά γεύση. Η γευστική δοκιμή, μάλιστα, του κελυφωτού φιστικιού το οποίο έχει συνδυαστεί με λεμόνι είναι ονειρική.

Η παγκόσμια ζήτηση για το κελυφωτό φιστίκι είναι σημαντική και η Ελλάδα βρίσκεται στην ένατη θέση των εξαγωγέων διεθνώς. Ειδικότερα δε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καλύπτει το 52% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη χώρα μας, που είναι έκτη στην παγκόσμια παραγωγή κελυφωτού φιστικιού.

Το Κελυφωτό Φιστίκι Φθιώτιδας ΠΟΠ δε θα μπορούσε να λείπει από τις βασικές αγροδιατροφικές προτάσεις που έχει να «καταθέσει» η Στερεά Ελλάδα στη διεθνή αγορά τροφίμων και ποτών, αντανακλώντας την αφοσίωση των παραγωγών της σε απόλυτα βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές. Όλη η δύναμη της φύσης βρίσκεται πραγματικά συμπυκνωμένη σε αυτή την εξαιρετική υπετροφή με το άριστο γευστικό αποτύπωμά της.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το κελυφωτό φιστίκι έχει αναχθεί πλέον σε ένα πραγματικό «πρεσβευτή» των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Μια δοκιμή άλλωστε θα σας πείσει!

Facebook
Twitter
LinkedIn