ΕΝ.Ο.Α.Κ.Ε. Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδος

Αυτό που έλειπε από την ελληνική οινική πραγματικότητα ήταν μια συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια προώθησης των οίνων της Κεντρικής Ελλάδας, μια περιοχή “στιγματισμένη” από την παραγωγή της παραδοσιακής ρετσίνας.

Η “Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδος” (ΕΝΟΑΚΕ) είναι πλέον πραγματικότητα. Τον Απρίλιο του 2008, 24 οινοπαραγωγοί οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Ελλάδα ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο την ανάδειξη της οινοπαραγωγικής δύναμης του αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας μια από τις πιο ιστορικές οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Πίσω από το εγχείρημα της ΕΝΟΑΚΕ βρίσκεται μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της μοντέρνας ελληνικής οινικής ‘επανάστασης’, ο αμπελουργός-οινοποιός Δημήτρης Χατζημιχάλης. Το 1973 ιδρύει το ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ στην Κοιλάδα της Αταλάντης στη Φθιώτιδα αναβιώνοντας την αμπελοοινική παράδοσης της Κοιλάδας Αταλάντης, δώδεκα χρόνια μετά την ολοκληρωτική καταστροφή των αμπελώνων από τη φυλλοξήρα, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην διαμόρφωση του νέου προσώπου της Στερεάς Ελλάδας και του σύγχρονου οινικού γίγνεσθαι.
Πρωτοπόρος για τα ελληνικά οινικά δρώμενα εξοικείωσε το οινόφιλο κοινό με τα ποικιλιακά κρασιά, με τις έννοιες ‘Κτήμα’ και ‘Αμπελοτόπι’ και τις γαλλικές ποικιλίες (Cabernet Sauvignon, Merlot και Chardonnay), καθώς και με την έννοια του ‘μικρού παραγωγού’. Δραστήριος και ανήσυχος, θέλοντας να αναδείξει περαιτέρω το δυναμικό της περιοχής όπου δραστηριοποιείται, προχωράει στην ίδρυση της ΕΝΟΑΚΕ μαζί με τους οινοπαραγωγούς Ν. Ζαχαρία, Η. Ζαρογκίκα, Α. Μούντριχα και Γ. Τσακανίκα, η οποία εδρεύει στην Αταλάντη Φθιώτιδας.

President: Δημήτρης Χατζημιχάλης
Vice President: Κωνσταντίνος Τσιλιλής, εκπρόσωπος της Τσιλιλής Α.Ε.
Γενικός Γραμματέας: Νικόλαος Ζαχαρίας, εκπρόσωπος του Κτήματος Μουσών
Ταμίας: Κωνσταντίνος Κοσσιέρης, εκπρόσωπος της Cellar ΑΕΒΕ
Μέλος , Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Οινοτουρισμού : Λένγκα Γρηγοριάδου – Μούντριχα, εκπρόσωπος του Κτήματος Αβαντίς