Green Plants Mimikos: Στην Αιχμή της Τεχνολογίας των Σπορόφυτων

Ο Ιδρυτής της εταιρείας Green Plants Mimikos, μέλους της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Μιχάλης Μιμίκος, παραχωρεί συνέντευξη μιλώντας όχι μόνο για τα «μυστικά» του τομέα της παραγωγής σπορόφυτων, αλλά και για τις ευκαιρίες τις οποίες θα δημιουργήσει η επερχόμενη αναδιάρθρωση της παγκόσμιας αγοράς και του μετασχηματισμού των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Η Green Plants Mimikos διαθέτει μοναδικές στο είδος τους στην Ελλάδα υαλόφρακτες εγκαταστάσεις παραγωγής σπορόφυτων με πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα διαχείρισης, ενώ είναι υποδοχέας όλων των καινοτομιών οι οποίες αναπτύσσονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω εξαιρετικά στενών δεσμών και πολύχρονων συνεργασιών που έχει αναπτύξει με εξειδικευμένες Ολλανδικές και Γερμανικές εταιρείες.

Ο κ. Μιμίκος μας παρουσιάζει το προσωπικό του όραμα και εξηγεί πως χαράσσεται η στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας εν όψει των επερχόμενων αλλαγών στον κλάδο των σπορόφυτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κύριε Μιμίκο, η εταιρεία GreenPlants Mimikos, η οποία είναι μέλος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, είναι μια από τις πρωτοπόρες στο χώρο των σπορόφυτων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Ποια είναι η ιστορία της και ποιές είναι οι κύριες δραστηριότητες της εταιρείας σας σήμερα;

Η εταιρεία “GREEN PLANTS MIMIKOS” ιδρύθηκε το 1992 και ασχολείται αποκλειστικά με την παραγωγή σπορόφυτων. Είναι το πρώτο και μεγαλύτερο θερμοκήπιο σπορόφυτων στην Εύβοια. Τα γυάλινα θερμοκήπια βρίσκονται στην Εύβοια στην περιοχή των Ψαχνών. Η ετήσια παραγωγή σπορόφυτων είναι περίπου 40 εκατομμύρια φυτά ετησίως. Τα σπορόφυτα παράγονται σε δίσκους (όλων των μεγεθών) ή σε τελάρα κύβων (soil blocks).

Η παραγωγή σπορόφυτων είναι μια απαιτητική διαδικασία η οποία απαιτεί όχι μόνο σύγχρονη υποδομή αλλά και υψηλή τεχνογνωσία. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία για την υπάρχουσα υποδομή της εταιρείας σας αλλά και των μοναδικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η πατενταρισμένη μέθοδος παραγωγής σπορόφυτων την οποία διαθέτετε;

Τα θερμοκήπια που διαθέτει η επιχείρηση είναι τα μοναδικά υαλόφρακτα φυτώρια στην Ελλάδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κατά τους χειμερινούς μήνες όπου η ένταση του φωτός είναι χαμηλή, η ποιότητα των φυτών να είναι άριστη λόγω της μεγάλης διαπερατότητας της ηλιακής ακτινοβολίας από το τζάμι εν αντιθέσει με όλα τα υπόλοιπα φυτώρια που έχουν κάλυψη από σκληρό πλαστικό ή νάιλον. Λόγω της πολύχρονης εμπειρίας μας στον χώρο και την μακρόχρονη συνεργασία με εταιρίες της Ολλανδίας και της Γερμανίας στο θέμα της τεχνογνωσίας και των νέων μεθόδων, είμαστε από τους πρώτους που εφαρμόζουμε στο φυτώριο μας κάθε καινοτομία. Το φυτώριο διαθέτει πλήρες αυτοματοποιημένο σύστημα ποτίσματος, λίπανσης και ελέγχου κλιματολογικών συνθηκών. Αυτά τα συστήματα εκτός από την ακρίβεια που προσδίδουν βοηθούν στην ελαχιστοποίηση της χρήσης ενέργειας, καυσίμου θέρμανσης και συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση μεγάλων ποσοτήτων νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχουν ειδικές κατασκευές με διχτυοκήπια ώστε τους καλοκαιρινούς μήνες τα φυτά να εγκλιματίζονται πλήρως προτού παραδοθούν στους παραγωγούς και έτσι να είναι πιο ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες.

Επιπλέον, η επιχείρηση είναι το μόνο φυτώριο σπορόφυτων που παράγει φυτά σε μορφή κύβου (soil blocks). Ακόμη και φυτά παντζαριού και στέβιας. Τα φυτά στον κύβο έχουν μεγαλύτερη αντοχή, πιο γρήγορη προσαρμογή στις κλιματολογικές συνθήκες, ομοιομορφία στη συγκομιδή και ταχύτερη ανάπτυξη.

Ποιό είναι το κύριο πελατολόγιό σας; Έχετε εμπλακεί στο κομμάτι των εξαγωγών;

Το κύριο πελατολόγιο μας είναι κυρίως η Εύβοια και η ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου. Φυτά μας βέβαια ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα όπως και σε αρκετά νησιά. Το 2015 δημιουργήσαμε ένα νέο κομμάτι στην επιχείρηση μας που παρέχει τεχνική υποστήριξη στους πελάτες μας ενώ σχεδιάζουμε και οργανώνουμε την εξαγωγή των τελικών προϊόντων τους (νωπά κηπευτικά). Ο κύριος στόχος αυτού του project είναι η πλήρης παρακολούθηση και υποστήριξη των πελατών μας από την αρχή της διαδικασίας φύτευσης στους παραγωγούς μέχρι την εξαγωγή των τελικών προϊόντων τους. Τα τελευταία 3 χρόνια εξάγουμε συνεχώς φρέσκα κηπευτικά σε πολλές χώρες της ΕΕ. Επαφές έχουν ήδη ξεκινήσει με χώρες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ώστε να γίνονται και εξαγωγές και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ποιο είναι το «μυστικό» της αγαστής και στενής συνεργασίας που έχετε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με τους καλλιεργητές κηπευτικών ανά τη χώρα; Είναι μόνο το καλό επιχειρηματικό «όνομα» στην αγορά που μετρά ή υπάρχουν και άλλοι κρίσιμοι παράμετροι οι οποίοι έχουν διασφαλίσει αυτή την εξαιρετικά επιτυχημένη αλλά ομολογουμένως δύσκολη συνεργασία;

Δεν υπάρχουν μυστικά παρά μόνο να παρέχεις άριστο προϊόν, συνέπεια στους χρόνους παράδοσης και ποιότητα. Το καλό επιχειρηματικό όνομα το αποκτάς μετά από χρόνια έντιμης και σοβαρής παρουσίας στον χώρο. Εμείς δεν αφήνουμε τους παραγωγούς στην τύχη τους. Έμπειροι γεωπόνοι παρέχουν συμβουλές για τις κατάλληλες ποικιλίες-υβρίδια ανά είδος, τις καλλιεργητικές φροντίδες, εδαφολογικούς ελέγχους-φυτοπροστασία καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής.

Πως βλέπετε να διαμορφώνεται μέσα στα επόμενα χρόνια η ελληνική αλλά και η παγκόσμια αγορά των σπορόφυτων; Ποιές είναι οι μεγαλύτερες απειλές αλλά και ποιες οι μεγαλύτερες ευκαιρίες κατά τη γνώμη σας;

Η τάση στην παγκόσμια και εγχώρια αγορά είναι οι μικροί παραγωγοί να συρρικνώνονται και η παραγωγή όλων των κηπευτικών να μείνει σε μεγάλους παραγωγούς. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερες ανάγκες σε σπορόφυτα από τη μία μεριά και από την άλλη μείωση της τιμής του σπορόφυτου η οποία αυτή μείωση θα καλυφθεί από το φυτώριο λόγω του μεγάλου όγκου της παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι απειλούνται τα μικρά φυτώρια καθώς θα πρέπει να μεγαλώσουν σε όγκο και έκταση.

Facebook
Twitter
LinkedIn