Δηλώσεις σχετικά με την : ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ: «Προτύπου Πιστοποίησης Tων Αγροδιατροφικών Προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας»

Η «Αγροδιατροφική Σύμπραξη» είναι “παιδί” της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Στα πρώτα της βήματα, στάθηκε κυρίως στο πεδίο της προβολής των αγροδιατροφικών μας προϊόντων. Καταπιάστηκε με την προσπάθεια να γεφυρωθεί επιτέλους η μεγάλη απόσταση που χωρίζει ένα καλό προϊόν, από ένα καλό ράφι και κατέγραψε πολλές επιτυχίες.

Η «Αγροδιατροφική» επιταχύνει πλέον το βηματισμό της και ανοίγεται σε ένα πεδίο δράσεων, που έχουν να κάνουν με την πιστοποίηση προϊόντων, με την ενθάρρυνση της τυποποίησης και –βέβαια- με το σήμα πιστοποίησης τοπικών προϊόντων, που δημιουργήθηκε και σήμερα παρουσιάζεται.

Τα σήματα ποιότητας είναι αλήθεια ότι πολλές φορές μένουν… «στα χαρτιά». Το δικό μας στοίχημα είναι να δώσουμε στους καταναλωτές την εικόνα, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι έχουν να κάνουν με ένα προϊόν της Στερεάς Ελλάδας και κυρίως ότι το σήμα μας σημαίνει διαδικασίες και δράσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν την ποιότητα.

Για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, δουλεύουμε όλοι μαζί. Αλληλεπιδρούμε με την Αντιπεριφέρεια Επιχειρηματικότητας, με την Αντιπεριφέρεια Τουρισμού, με τις Αναπτυξιακές μας εταιρείες, όπως και με εκπροσώπους των Επιμελητηρίων, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας και όλων των παραγωγικών φορέων του τόπου μας.

Με την υποστήριξη του Α΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης και με το δεδομένο ότι κάτω από το σήμα μας υπάρχει ένας τεράστιος όγκος δουλειάς και δράσεων, είμαι βέβαιος ότι το σήμα μας θα καθιερωθεί και θα δημιουργήσει την προσδοκώμενη υπεραξία στα προϊόντα της Στερεοελλαδίτικης γης!
Καλοτάξιδο!

Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
Φάνης Σπανός

Δήλωση Βελισσαρίου Αναστάσιου:

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη μπορεί και οφείλει να αποτελέσει τον φορέα – «ομπρέλα» για την στήριξη και προώθηση των προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Σήμερα μέσω της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, παρουσιάζεται το σήμα ποιότητας ‘ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ’, ένα σήμα που γεννήθηκε μέσα στην καρδιά της Ελλάδας και της αγοράς, και που ως στόχο έχει την υλοποίηση του οράματός μας, δηλαδή:

 • Να δώσει διέξοδο στον μόχθο και στην προσπάθεια των παραγωγών και των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Περιφέρειά μας.
 • Να κατευθύνει τον παραγωγό-τον μεταποιητή-τον καταναλωτή, στον αναπτυξιακό στόχο που είναι η παραγωγή ποιοτικών πιστοποιημένων προϊόντων.
 • Να συντονίσει τις ενέργειες και τις προσπάθειες όλων των φορέων, ώστε να μην χάνονται ευκαιρίες και κονδύλια.
 • Να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού αλλά και των εξαγωγών. [Μαζί με την Στερεοελλαδίτικη διατροφή, που βασίζεται στα ποιοτικά προϊόντα, θέλουμε να υπάρχει σε κάθε εστιατόριο ελαιόλαδο, κρασί, τυριά, σύκα και άλλες παραδοσιακές γεύσεις που να αναδεικνύουν την Στερεά Ελλάδα ως ένα μοναδικό τουριστικό γαστρονομικό προορισμό].

Οι ομάδες προϊόντων που προτείνεται να πιστοποιηθούν από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι:

 • Νωπά ή μεταποιημένα φυτικά προϊόντα (Ελαιόλαδο, κρασί, πετιμέζι, ελιές, πάστα ελιάς, μέλι κ.α.),
 • Νωπά ή μεταποιημένα ζωικά προϊόντα (γάλα, κρέας, αυγά, τυρί, κρεατοσκευάσματα, και γενικά προϊόντα με βάση το κρέας),
 • Μη εδώδιμα φυτικά προϊόντα (αρωματικά φυτά)
 • Νερά και ποτά,
 • Προϊόντα αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας,
 • Προϊόντα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής,
 • Στερεοελλαδίτικη Κουζίνα.

Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας
Βελισσαρίου Αναστάσιος

Θεμελιώδης πυλώνας της περιφερειακής ανάπτυξης αποτελεί ο κλάδος της Αγροδιατροφής. Κύριο ζήτημα σε κάθε προσπάθεια στον κλάδο αυτό αποτελεί η έννοια της ποιότητας. Η ποιότητα είναι αυτή που θα προκρίνει το Στερεοελλαδίτικο προϊόν σε σχέση με άλλα παρόμοια. Η ποιότητα είναι αυτή που θα προτρέψει τον πελάτη-καταναλωτή να πληρώσει για να το καταναλώσει. Η ποιότητα συμπορεύεται με την υψηλή διατροφική αξία προσφέροντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δουλεύουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Τονίζουμε την ανάγκη για βιολογικές καλλιέργειες αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας μέσα από την ευφυή γεωργία. Παράλληλα, στο οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας, σε διαπεριφερειακό και διεθνές επίπεδο, προωθούμε και διαφημίζουμε τα ποιοτικά προϊόντα του Τόπου μας μέσα από δράσεις εξωστρέφειας όπως είναι η συμμετοχή σε αναγνωρισμένου κύρους εκθέσεις. Η σήμανση ποιότητας που δηλώνει, πιστοποιεί αν θέλετε, ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι Στερεοελλαδίτικο αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη για την πορεία του στη σχετική αγορά που προορίζεται. Αν θέλετε, για να μιλάμε με όρους επιχειρηματικότητας η σήμανση ποιότητας είναι ή κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως asset τόσο για την επιχείρηση όσο και για τον Τόπο. Επιδιώκουμε την ανάπτυξη μιας επιχειρηματικότητας με όρους ποιότητας και ασφάλειας τόσο σε τελικό προϊόν όσο και σε διαδικασίες για να φτάσει από το χωράφι στο ράφι.

Facebook
Twitter
LinkedIn