Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας και ΕΝ.Ο.Α.Κ.Ε. ενώνουν ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Είναι ιδιαίτερη τιμή για όλους εμάς στελέχη και εργαζόμενους, να καλωσορίζουμε στην μεγάλη οικογένεια της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδος. Τον Απρίλιο του 2008, 24 οινοπαραγωγοί οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Ελλάδα ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο την ανάδειξη της οινοπαραγωγικής δύναμης του αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας μια από τις πιο ιστορικές οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Πίσω από το εγχείρημα της ΕΝΟΑΚΕ βρίσκεται μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της μοντέρνας ελληνικής οινικής ‘επανάστασης’, ο αμπελουργός-οινοποιός Δημήτρης Χατζημιχάλης. Το 1973 ιδρύει το ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ στην Κοιλάδα της Αταλάντης στη Φθιώτιδα αναβιώνοντας την αμπελοοινική παράδοσης της Κοιλάδας Αταλάντης, δώδεκα χρόνια μετά την ολοκληρωτική καταστροφή των αμπελώνων από τη φυλλοξήρα, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην διαμόρφωση του νέου προσώπου της Στερεάς Ελλάδας και του σύγχρονου οινικού γίγνεσθαι.

Πρωτοπόρος για τα ελληνικά οινικά δρώμενα εξοικείωσε το οινόφιλο κοινό με τα ποικιλιακά κρασιά, με τις έννοιες ‘Κτήμα’ και ‘Αμπελοτόπι’ και τις γαλλικές ποικιλίες (Cabernet Sauvignon, Merlot και Chardonnay), καθώς και με την έννοια του ‘μικρού παραγωγού’. Δραστήριος και ανήσυχος, θέλοντας να αναδείξει περαιτέρω το δυναμικό της περιοχής όπου δραστηριοποιείται, προχωράει στην ίδρυση της ΕΝΟΑΚΕ μαζί με τους οινοπαραγωγούς Ν. Ζαχαρία, Η. Ζαρογκίκα, Α. Μούντριχα και Γ. Τσακανίκα, η οποία εδρεύει στην Αταλάντη Φθιώτιδας.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Σύμφωνα με μια εκδοχή της μυθολογίας, ο Θεός του κρασιού Διόνυσος, γεννήθηκε στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στη Θήβα, συνεπώς το επίκεντρο της οινοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο έχει τις ρίζες του στη Θήβα.

Η μοντέρνα ιστορία του κρασιού στην Ελλάδα συνδέεται με τη ρετσίνα, το δημοφιλές ξηρό, λευκό ρητινωμένο κρασί από τις ποικιλίες Σαββατιανό και Ροδίτης. Συγκεκριμένα η Στερεά Ελλάδα έχει ‘χαρτογραφηθεί’ ως γενέτειρα της ρετσίνας η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οινική παράδοση της χώρας μας. Η ρητίνη του πεύκους Halepion πιο γνωστό ως ρετσίνι, χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα στο σφράγισμα των αμφορέων του κρασιού. Οι ιδιότητές του εκτός από συντηρητικό είναι και βελτιωτικές ως προς τη γεύση και τα αρώματα του κρασιού καθότι εξουδετερώνουν-καλύπτουν μειονεκτήματα.

Παραδοσιακά η Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αττική, Βοιωτία και Εύβοια φημίζονταν για τα λευκά κρασιά τους από οι ποικιλίες Σαββατιανό και Ροδίτη. Τα τελευταία 35 χρόνια η έλευση πρωτοπόρων παραγωγών έρχεται να αλλάξει ριζικά το προφίλ της περιοχής προχωρώντας στην παραγωγή εμφιαλωμένων κρασιών χωρίς ρητίνη.

Από τη δεκαετία του ’90 και ένθεν η δημοτικότητα της ρετσίνας πέφτει σταδιακά και η Στερεά Ελλάδα αρχίζει να αλλάζει οινική κατεύθυνση και αναβαθμίζεται. Ένας μεγάλος αριθμός ξένων κυρίως αλλά και ελληνικών ποικιλιών βρήκε πρόσφορο έδαφος στα μικροκλίματα της περιοχής. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Ασύρτικο, Αθήρι, Ρομπόλα, Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache Rouge, Syrah, Carignan είναι μερικές μόνο από αυτές ενώ η Μαλαγουζιά, κλασσική κι πατροπαράδοτη ποικιλία της δυτικής Στερεάς Ελλάδας επεκτάθηκε και στην ανατολική.

Η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΝΟΑΚΕ, καλύπτει τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας (συμεριλαμβανομένων των Σποράδων) και της νήσου Λευκάδας.

Εκτός από το Δ.Σ. τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης είναι οι Παναγιώτης Κατρισιώσης, Καλομοίρα Δημάκη, Γεωργία Κατσέλη, Σπυρίδωνας Λεπενιώτης, Γεώργιος Τζιβάνης, Σοφία Αλεξίου, Ιωάννης Μπλάνας, Ανδρέας Σώκος, Απόστολος Λύκος, Νικόλαος Αργυρίου, Αντώνιος Γραμματικόπουλος, Γεώργιος Λεοντάρης, Γεώργιος Παλιάτσας, Δημήτριος Καραδήμος, Ανέστης Μαυροειδής, Γεώργιος Παπουτσής, Κωνσταντίνος Τσιλιλής, Ιωάννης Πουτουρούδης, Κωνσταντίνα Τζουνάρα.

Αγαπητοί συνεργάτες…..το οδοιπορικό στους οίνους της Στερεάς Ελλάδας…θα το κάνουμε ΜΑΖΙ!!!

Facebook
Twitter
LinkedIn